söndag 3 oktober 2010

Sådan är borzoien!

Borzoihunden är inte bara vacker och ståtlig, det är också en intelligent och kul hund, med en spännande historia.


Härstammar från Ryssland
Borzoi är en hundras från Ryssland. Den ryska vinthunden sägs ha kommit till Ryssland med Djingis khan och kallas idag allmänt för Borzoi, eller, i Ryssland, Psovi Barsaja.
Enligt vissa källor korsades denna asiatiska vinthund med robusta ryska herdehundar och användes huvudsakligen för att hålla vargar borta, något som den lyckades med så effektivt, att man började avla den enbart för jakt på varg. Jägarna var beridna, och man drev vargen med foxhounds tills man befann sig inom synavstånd. Då släpptes en "svora" (tre borzoier), vilka sprang ikapp vargen, och fixerade den med ett grepp kring nacken, varpå jägaren, som ridit fram under tiden, hoppade av sin häst och dödade vargen med kniv.De allra dådkraftigaste borzoierna kunde på egen hand döda en varg.
Tsarens favoritras
Under lång tid var det omöjligt att köpa en borzoi, den kunde bara skänkas som gåva från någon inom ryska tsarfamiljen. Mest känd för borzoiaveln var kanske storfursten Nikolaj Nikolajevitj av Ryssland, som avlade hundratals borzoier på sin kennel Perchino, vilka användes till jakt på varg.
Kärleksfull och intelligent
Det kan konstateras att detta är en modig och dådkraftig hund. Dess miljö är de fria vidderna och farten och den kan tävla med greyhounds i snabbhet. Den är en mycket kärvänlig hund, som kan överraska sin ägare med sin klokhet.
Dagens borzoi är väl anpassad till det moderna samhället och dess främsta uppgift är numera att vara en familjemedlem och fungerar utmärkt som sällskapshund.
Lättskött päls
Dess päls är, i motsats till vad man skulle kunna tro, ganska lättskött. Lång och mjuk som silke, är den mycket motståndskraftig, och sand och lera faller ur när den torkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar